Ponosno ističemo da smo jedna od rijetkih tvrtki koje projektiraju, proizvode i montiraju objekte po Vašim željama i za Vaše potrebe.

+385 (0)42 421 355 info@dlb.hr

Blog

Montažne kuće

U Hrvatskoj većina investitora još uvijek se odlučuje za klasičnu gradnju, a procjenjuje se da montažne kuće čine manje od pet posto svih obiteljskih kuća. Ipak, zadnjih nekoliko godina zanimanje za montažne ili gotove kuće, sve više raste, osobito među mladim visokoobrazovanim obiteljima. Iako kod nas postoje predrasude o montažnim kućama, opravdanih razloga za to nema. Pri ideji o gradnji montažne kuće, najčešće se postavljaju pitanja vezano uz čvrstoću konstrukcije, zapaljivosti, izolacije ili osjetljivosti na potrese.

Takve predrasude nisu opravdane jer moderne montažne gotove kuće nemaju nikakve veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom, uz mnoge prednosti, kao što su cijena i brzina izgradnje. Životni vijek svakog proizvoda ovisi o kvaliteti materijala, završnoj obradi i zaštiti, tako da se i u ovom aspektu gotove kuće ne razlikuju od zidanih.

Kao što smo spomenuli, trajanje izrade je također različito u odnosu na klasičan način gradnje, te je velika prednost ovakvog modela gradnje. Za kvalitetno izgrađenu obiteljsku kuću klasične gradnje potrebno je oko 12 mjeseci, dok je za montažnu kuću i izradu „ključ u ruke“ potrebno u prosjeku 90 radnih dana.

Nosiva konstrukcija montažne kuće zaštićena je protiv vatre i vremenskog propadanja na sličan način kao i konstrukcije ostalih oblika gradnje. Shodno tome, naše kuće imaju zakonsku garanciju od 30 godina na stabilnost i sigurnost konstrukcije, a vijek trajanja ovakve kuće je minimalno 150 godina. Vjerojatnost izbijanja požara ili urušavanja od potresa u montažnim objektima svedena je na istu mjeru kao i u zidanim objektima. Unutrašnji zidovi oblače se materijalima visoko otpornim na temperature od nezapaljivih materijala.

Kod montažnih kuća ne postoji potreba zadovoljenja mnogostrukih uvjeta prilikom gradnje kako bi se postigli zadovoljavajući uvjeti za početak ili nastavak gradnje. A možda važnije od svega je da se upotrebom novih materijala i tehnologija u finalizaciji naših gotovih kuća (žbuka i fasada) dobiva se isti vizualni identitet gotovih kuća kao što bi bio i kod zidanih kuća, te su razlike neprimjetne.