Ponosno ističemo da smo jedna od rijetkih tvrtki koje projektiraju, proizvode i montiraju objekte po Vašim željama i za Vaše potrebe.

+385 (0)42 421 355 info@dlb.hr

Blog

Tehnologija – Zidovi

OPIS ZIDOVA

  • širina zida: 346 mm
  • od ukupne širine zida, izolacija je 260 mm
  • visina vertikalnog elementa je 280 cm

Koeficijent prolaska topline U(k)

Koeficijent koji je usko vezan uz vrstu materijala i širinu zida, a govori koliko se topline gubi po m2 zida za promjenu temperature od 1K. Znači, što je taj koeficijent manji, bolja je izolacija zida i obrnuto. Naš zid ima koeficijent U(k)=0,135 W/m2K. Obična šuplja cigla, debljine d=25 cm, ima koeficijent U(k)=1,1 W/m2K, što preračunato znači, da bismo morali sazidati zid od 200 cm debljine, da bi imao isti koeficijent prolaska topline kao zid izrađen u DLB-u.

Položaj parne brane

Parna brana sprečava kondenzaciju vodene pare unutar zida, uslijed vanjske i unutarnje temperaturne razlike, te relativne vlažnosti. Ako te folije ne bi bilo, u zimskom razdoblju, vodena para bi se kondenzirala u mineralnoj vuni, što bi rezultiralo slijeganjem i propadanjem iste. Ako je folija probušena ili na neki način oštećena, vremenom će se dogoditi ista stvar. Parna brana se može probušiti na više načina, što je i praksa kod većine proizvođača montažnih kuća, a najčešći je, probijanje folije usred provođenja cijevi za elektroinstalacije. Kod ovakvog sastava zida, parna brana se nalazi iza drvene nosive konstrukcije, a cijevi za elektroinstalacije s provode kroz instalacijski prostor. Time smo izbjegli oštećenje folije zbog ugrađivanja utičnica i prekidača. DLB koristi foliju sa promjenjivim koeficijentom difuzije vodene pare. Za razliku od obične PE folije, VARIO folija dozvoljava „disanje“ zida.

Žbuka

Koristimo Ceresit silikatno – silikonsku završnu žbuku koju karakterizira paropropusnost, niska upojnost vode i otpornost na prljavštinu, a ista je ujedno zaštićena od bioloških kontaminacija kao što su plijesni, gljivice i alge.

Sorry, the comment form is closed at this time.