Ponosno ističemo da smo jedna od rijetkih tvrtki koje projektiraju, proizvode i montiraju objekte po Vašim željama i za Vaše potrebe.

+ 01145928421 info@dlb.hr

Blog

Tehnologija – Zidovi

OPIS ZIDOVA

Širina zida 356 mm. Od ukupne širine zida, 300 mm je izolacija, a to je najbitniji faktor u pogledu energetske uštede. Visina zida 275 cm. Vrlo bitan faktor koji garantira ugodnije stanovanje. Svjetla visina (od gotovog poda do gotovog stropa) iznosi 260 cm.

Koeficijent prolaska topline U(k)

Koeficijent koji je usko vezan uz vrstu materijala i širinu zida, a govori koliko se topline gubi po m2 zida za promjenu temperature od 1K. Znači, što je taj koeficijent manji, bolja je izolacija zida i obrnuto. Naš zid ima koeficijent U(k)=0,135 W/m2K. Obična šuplja cigla, debljine d=25 cm, ima koeficijent U(k)=1,1 W/m2K, što preračunato znači, da bismo morali sazidati zid od 200 cm debljine, da bi imao isti koeficijent prolaska topline kao zid izrađen u DLB-u.

Položaj parne brane

Parna brana sprečava kondenzaciju vodene pare unutar zida, uslijed vanjske i unutarnje temperaturne razlike, te relativne vlažnosti. Ako te folije ne bi bilo, u zimskom razdoblju, vodena para bi se kondenzirala u mineralnoj vuni, što bi rezultiralo slijeganjem i propadanjem iste. Ako je folija probušena ili na neki način oštećena, vremenom će se dogoditi ista stvar. Parna brana se može probušiti na više načina, što je i praksa kod većine proizvođača montažnih kuća, a najčešći je, probijanje folije usred provođenja cijevi za elektroinstalacije. Kod ovakvog sastava zida, parna brana se nalazi iza drvene nosive konstrukcije, a cijevi za elektroinstalacije s provode kroz mineralnu vunu u debljini od 5 cm. Time smo izbjegli oštećenje folije zbog ugrađivanja utičnica i prekidača. DLB koristi foliju sa promjenjivim koeficijentom difuzije vodene pare. Za razliku od obične PE folije, VARIO folija dozvoljava „disanje“ zida.

Fermacell ploče
Gips vlaknaste, nosive ploče debljine 15 mm, koje imaju nosivost 60 kg po jednoj tipli. Ove ploče se u Austriji i Njemačkoj sve više koriste, a izbacuju se iz upotrebe obične gips kartonske ploče.

Granopor žbuka

Trenutno jedna od kvalitetnijih žbuka na tržištu. Karakterizira ju vodoodbojnost i odlična paropropusnost. Postojana na atmosferilije, mehinački otporna. Ovako izgrađen DLB zid je osjetno energetski efikasniji od zida izgrađenog klasičnom gradnjom. Razni grafikoni prikazuju usporedbu potrošnje energije od starih kuća do niskoenergetskih kuća. Današnja ispitivanja dokazuju da je za grijanje niskoenergetske kuće potrebno do 6 puta manje energije nego za grijanje stare kuće.

Sorry, the comment form is closed at this time.